maanantai 4. elokuuta 2014

Harrastuksena geokätköily – löytämisen iloa!

Mitä geokätköily on?

Kirjoituksessaan Kulttuuripolkuja Hanna kertoi, kuinka monet retkeilypolut ovat paitsi luonnonmaisemiltaan käymisen arvoisia, myös sisältämänsä historian merkkien ansiosta kiinnostavia kohteita. Hanna mainitsi, kuinka tällaisen kohteen voi löytää sattumalta ja tutustua siihen tarkemmin paikalta löytyvän informaation myötä. Hän myös kirjoitti, että harrastajat osaavat etsiä kohteita eri lähteistä saatavan tiedon perusteella. Tästä lausahduksesta ammentaa tämä kirjoitus, jonka aiheena on geokätköily.

Geocache.fi –sivuston mukaan geokätköily on maailmanlaajuinen, ihan jokaisella sopiva harrastus, jossa käytetään hyväksi satelliittipaikannusta. Näin ollen jonkinlainen GPS-laite on harrastuksessa suositeltava. Itse olen käyttänyt geokätköilyssä älypuhelintani, jossa on GPS. Jotkut taitavat kartanlukijat kuulemma etsivät geokätköjä jopa ilman paikannuslaitteita, mutta se voi ainakin alkuun olla aika haastavaa.

No mikä se geokätkö sitten on? Geokätkö on usein pieni purkki, rasia, filmirullan kotelo tai vastaava, jossa on lokikirja, kätkötiedote, kynä ja mahdollisesti jotain pientä mukavaa vaihtotavaraa. Geokätkön voi löytää, kun kätkön piilottaja on määrittänyt kätkölle sijainnin satelliittipaikantimella ja julkaissut geokätkön koordinaatit sekä siihen liittyvät vihjeet Internetissä. Geokätköjen kuvaukset löytyvät geokätköilyn kansainväliseltä sivulta http://www.geocaching.com. Geokätköjen hakemiseen voi ladata kännykkäänsä ohjelman, joka näyttää mm. henkilön sen hetkistä sijaintia lähellä olevat kätköt, jo käydyt kätköt, yms. Itse olen käyttänyt hyvin kokemuksin c:geo –ohjelmaa, joka on Android-puhelimille sopiva ilmainen geokätköohjelma. Tämän ohjelman voi ladata osoitteesta http://www.cgeo.org/.

                                         Geokätkön sisältöä. (Kuva: Metsähallitus/ Jari Kostet)

Löydettyään geokätkön löytäjä voi kirjata löytöpäivän sekä oman tunnuksensa lokikirjaan sekä halutessaan vaihtaa purkissa olevia pikkuesineitä joihinkin muihin. Geokätköilyharrastukseen liittyen on myös olemassa erityisiä pikkuesineitä, niin sanottuja ”travel bugeja”, joilla saattaa olla oma missio. Nämä pikkuesineet eivät ole vaihtotavaroita, joten niitä ei saa pitää itsellään, vaan ne on vietävä johonkin toiseen kätköön jatkamaan matkaansa. Jossain tällaisessa esineessä saattaa esim. lukea ”vie minut saareen”. Lähdettäessä kätköltä on erittäin tärkeää, että kätkö jää tiiviisti suljettuna tismalleen samaan paikkaan, mistä sen oli löytänytkin. On myös tärkeää, ettei geokätkön sijainti paljastu muille ns. ”jästeille”, jotka saattavat pilata tai jopa tuhota kätkön. Tätäkin sattuu harmillisen usein.

Geokätköily on monipuolista: kätköjä voi etsiä yksin tai ystävien kanssa, jokainen geokätkö on omanlaisensa ja myös itse voi tehdä uusia geokätköjä. Geocache.fi – sivuston mukaan kätköjen etsintä ja piilotus kuuluvat jokamiehenoikeuksiin. Geokätköily on paitsi erittäin kiva liikuntamuoto – jossa itse saa aika pitkälle valita liikkumisen määrän – , se on myös mitä mielenkiintoisin tapa lähteä tutustumaan lähiympäristön luonnon- ja kulttuurinähtävyyksiin. Kätköjä sijaitsee niin kaupungissa kuin retkeilyaluilla, normaaleja tienvarsi- ja maastokätköjä unohtamatta.


Purkki löytyi! (Kuva: Metsähallitus/ Jari Kostet)


Kotiseutu tutuksi

Muutin itse Jyväskylästä Lappeenrantaan nelisen vuotta sitten. Huomaamattaan sitä ihminen ajautuu tietyille urille, ajaa päivittäisissä asioissaan samoja teitä, jne. eikä tule niinkään tutustuneeksi lähiympäristöönsä. Geokätköily toimi minulle hyvänä tapana tutustua Lappeenrantaan. Usein ihmiset ovat laittaneet kätköjä paikkoihin, jotka ovat maisemaltaan hienoja tai ovat historiallisesti merkittävällä paikalla. 

Lappeenrannassa esimerkiksi Saimaan kanavan varrelta löytyy paljon kätköjä, joiden etsijä tulee nähneeksi hienoja kanavan sulkuja ja muita kanavatoimintaan liittyviä jänniä paikkoja. Samalla suunnalla on myös paljon muita kätköjä, jotka esittelevät mm. sotahistoriaa, alueen kylien keskeisiä paikkoja, jne. Niinpä sitä tulikin kesäiltoina huomaamattaan ajeltua uusia teitä, nähtyä uusia paikkoja ja tutustuttua alueen historiaan ja nykypäivään.


Kuin aarteenetsintää

Yksi geokätköilyn hienoja puolia on juuri sen monipuolisuus. Siinä missä vaativimmat kätköt saattavat edellyttää jopa kiipeilykokemusta, voi monia kätköjä etsiskellä leppoisasti koko perheen voimin. Usein juuri lapset innostuvat geokätköilystä, koska se muistuttaa aika lailla aarteenetsintää. Lapselle voi olla hyvinkin tärkeää päästä jättämään oma pikkuesineensä yhdessä löydettyyn purkkiin.

                           

                             Lapsille geokätköily on hauskaa aarteenetsintää.

Ystäväni Olli on aktiivinen geokätköilyn harrastaja ja myös hänen perheensä on usein geokätköilyretkillä mukana. Mikä on saanut sinut ja koko perheenne hurahtamaan geokätköilyyn?:

-          - Muutamia vuosia sitten kuulimme harrastuksesta, ja kun huomasimme, kuinka paljon        kätköjä on aivan lähiympäristössä, päätimme käydä kokeilemassa löytäisimmekö yhden. Heti ensimmäisen löydön jälkeen harrastus koukutti minut pahasti.

Miksi luulet lapsien pitävän geokätköilystä?

-           - Kyllähän se on varmasti se aarteiden etsiminen mikä kiehtoo. Lisäksi näkee niin paljon jänniä paikkoja joissa voi seikkailla.

Millaisia ovat olleet erikoisimmat/haastavimmat geokätköilykokemuksesi?

-          -  Kyllä ikimuistoisimpia ovat olleet hienoissa maisemissa olevat purkit sekä erikoisissa luontokohteissa, kuten luolissa olevat kätköt. Lisäksi mukavia ovat erilaiset mysteerit, etenkin luonnossa suoritettavat, joissa pitää ratkoa ongelma ennen kuin purkin koordinaatit saa selville.

Kuinka monta kätköä on jo tullut haettua?

-          - Vaikka kätköilyä on tullut harrastettua jo useampi vuosi, on löytöjä kertynyt vasta alle 400. Monet harrastukseen hurahtaneet etsivät ensimmäisen vuoden aikana jopa yli 1000 kätköä. Itselleni tämä on usein oheistoimintaa esim. matkaillessa.

Oletko itse tehnyt geokätköjä? Jos kyllä, niin millaisiin paikkoihin?

-           - Muutaman kätkön olen tehnyt. Vaikeusasteeltaan vaihtelevia luontokätköjä helpoista mm. laavuilla olevista tradikätköistä haastavampiin saari- ja kiipeilykätköihin.

Osaatko antaa vinkkiä, missä päin Etelä-Karjalaa olisi hienoja kätköjä?


-           - Etelä-Karjala on täynnä loistavia kätköjä. Täällä on paljon aktiivisia harrastajia, joten hienoja kätköjä ja kätköpaikkoja on vaikka kuinka paljon. Jokaisella on kuitenkin oma makunsa siitä, millaiset kätköt ovat hyviä/hienoja. Toiset tykkäävät vaeltaa vaikeasti päästäviin luontokätköihin ja toiset tykkäävät hakea urbaanissa ympäristössä olevia kaupunkikätköjä. Harrastajat voivat antaa tykkäämilleen kätköille ns. favorite-pisteen. Jos jollain kätköllä on paljon favorite-pisteitä, on se varmasti käymisen arvoinen. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin mielestäni mm. luolakätköt ovat hienoja. Lisäksi kätköt, joissa on nähty vaivaa ja panostettu itse kätkön toteuttamiseen, ovat loistavia.

      Etelä-Karjalassa on siis hyvät puitteet geokätköilyyn. Geokätköjä on paljon myös valtion mailla, kuten kansallispuistossa ja muilla kiinnostavilla luonnonsuojelualueilla. Lisätietoja geokätköilystä tarjoaa Metsähallituksen luontopalvelujen ylläpitämä Luontoon.fi-palvelu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti