keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Monipuoliset retkikohteet Savitaipaleella

Retkeä suunniteltaessa tärkeimpiä asioita ovat retkeen käytettävä aika ja liikkumistapa. Näin kevään kynnyksellä mieli vetää luonnon syliin. Kiireisen päivätyön päätteeksi oleskelu luonnossa vaikuttaa edullisesti kehon ja mielen stressitilaan. Hyviä retkikohteita löytyy mm. Savitaipaleelta Kuolimon molemmin puolin. Mikäli mieli tekee ihan patikkaretkelle, suosittelen käymään Orrain polulla. Matkan varrella voi pistäytyä ihmettelemässä vaikkapa kaunista Kärnäkosken linnoitusta ja Partakosken idyllistä kylämaisemaa. Kesällä paikka on tietysti ihan must-juttu, mutta toimii mainiosti näin kevään kynnykselläkin.

Orrainpolku eKarjala-portaalissa
Orrainpolku Outdoorsfinland-portaalissa
Orrain polku tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden.

Orrain polun alkupää löytyy helposti Suomenniemelle vievän tien 409 varresta. Paikalla ovat asianmukaiset opasteet, kartta ja parkkipaikka. Polku kiertelee erilaisessa mäntyvoittoisessa metsässä, joka myöhemmin vaihtuu lähes koskemattoman oloiseen kuusikkoon. Lähellä Luotolahden laavua reitti kulkee rantametsässä aivan veden tuntumassa, ja retkeilijä pääsee ihailemaan kaunista Kuolimoa.


Osa Orrain polun maastoa on luonnonsuojelualuetta, eikä syyttä.
Maasto korkeuseroineen tarjoaa upeita näköalapaikkoja. Pieniltä lammilta kesäaikaan voi onnekas kohdata mm. kaakkurin joka on verrattain harvinainen kuikan serkkulaji. Maastoon voi tutustua myös vesiltä käsin, jolloin kajakki on mainio kulkupeli. Orrainkapia alhaalta päin katsottuna on lähes yhtä vaikuttavaa katseltavaa, kuin kallion laelta avautuvat näköalat. Eläimistön ja hienojen näkymien lisäksi luonto tarjoaa vuodenajasta riippuen iloisia yllätyksiä vaikkapa mustikoiden, puolukoiden, lakkojen ja sieniherkkujen muodossa.


Orrain polku tarjoaa kulkijalle eri reittivaihtoehtoja
Polut ja kyltit ovat laadulla tehtyjä ja autoakaan ei tarvitse lähteä erikseen siirtelemään, sillä kyseessähän on ympyrälenkki. Laavuja reitin varrelta löytyy kaksi. Onkilammen laavulle voi liikuntarajoitteinen henkilökin kulkea vaivatta. Laavujen puuhuolto toimii mainiosti, joka näkyy siistinä ympäristönä mm. laavujen läheisyydessä. Alueen metsäautotiet tarjoavat mahdollisuuden vaikkapa maastopyöräilyyn.


Orrain polun ohella Kuolimo kätkee palasen esihistoriaa.
Jääkauden jäljet, kivikauden ihminen -reitti johdattaa kulkijan vanhoille kalastusapajille Rovastin ojalle. Jääkauden jäljet ovat havaittavissa Salpausselän muodostumana ja järvessä esiintyvänä delta-ilmiönä. Järvi houkuttaa varsinkin kesällä kahlailemaan kirkkaaseen, mutta matalaan rantaveteen. Näin tekivät myös muinaiset ihmiset, jotka kalastivat piirittämällä kaloja rantavedessä. Rovastiojalta löytyy myös kivikautinen asumus, joka toimii mainiona taukopaikkana ja pienenä paikallisena nähtävyytenä. Opastaulut siivittävät lukijan tuhansia vuosia edeltävään aikaan, joka luo käsin kosketeltavan muinaistunnelman. Mielikuvien rikkoo ainoastaan satunnainen moottorivene tai vt13 kantautuva auton ääni.
Kuolimon alue itsessään toimii hienona retkeilyalueena ympärivuotisesti. Luistelukausi alkaa olla pian takanapäin, mutta luistelu Kuolimon jäällä on talvisista aktiviteeteistä varmasti Savitaipaleen seudun suosituin liikuntamuoto. Jos et ole vielä sitä kokeillut, niin viimeistään ensi talvena!
Teksti ja kuvat Mikko Ikävalko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti