perjantai 28. helmikuuta 2014

Retkeilyä ympäri vuoden Luumäen Huopaisten virralla

Etelä-Karjalan maakunta tarjoaa upeita retkeilypuitteita vaativampaankin makuun. Reittejä löytyy melojille Saimaalta, polkuja maakunnan pohjoisosista ja hyviä pyöräreittejä maakunnan länsipuolelta. Harva retkikohde palvelee kuitenkaan ympärivuotisesti ja harvaan retkikohteeseen pääsee pyörällä, hiihtäen, patikoiden tai meloen.


Tällainen löytyy Luumäen Huopaisten virralta, Väliväylän varrelta. Virta laskee Kivijärvestä Ala-Kivijärveen yhdistäen kaksi isoa järveä. Erilaisin liikkumistavoin ohikulkevalle retkeilijälle löytyy virran varrelta taukopaikka virran ylittävän puisen kävelysillan läheisyydessä.

Taukopaikka on varsinkin Väliväylän reitillä melojien suosiossa, vaikka rantautuminen kajakilla virrasta johtuen aiheuttaa paikoin haasteita.


Huopaisenvirran laavulle johtaa Luumäeltä käsin myös patikointipolku Huopaisenvirran reitti joka on ollut usein talvisin myös hiihdettävissä. Polun ura on leveä ja sitä pääsee eteenpäin vaikkapa lasten rattailla eli retkikohde sopii mainiosti myös perheen pienimmille. Reitin haasteena on ainoastaan kunnossa pito. Syysmyrskyn aiheuttamat metsätuhot aiheuttavat päänvaivaa kulkijalle.


Länsi-Saimaan pyöräreitillä Savitaipaleelta Luumäelle tuleva pyöräilijä ylittää Huopaisten virran melko lähellä laavupaikkaa (n. 2 km poikkeama). Satunnainen pyöräilijä tuskin laavulle eksyy, sillä asfalttitieltä ei ole kohteeseen minkäänlaista opastusta. Sama ongelma on lähes kaikissa Etelä-Karjalan retkikohteissa. Laavuverkosto palvelee kuitenkin pyöräilijöitä siinä missä muitakin retkeilijöitä.

Huopaisten virran laavulle pääsee niin ikään pyörällä perille asti. Luumäeltä tultaessa laavu löytyy virran ylittävän asfalttitien kääntyessä vasemmalle (Ellolantie) Ala-Kivijärven suuntaan eli länteen päin. Risteyksestä jatketaan noin kilometri, jonka jälkeen jälleen vasemmalla puolella tulee kohta, jossa asfalttitie ja hiekkatie kulkevat rinnakkain. Tässä kohdassa pyöräilijän tulee valita hiekka vaihtoehto, joka johdattaa eteenpäin ja alas laavulle. Hiekkatien varrelta tarkkaavainen huomaa laavulle johtavan opastuksen. Toisaalta laavulle vievän uran jo arvaa maaston muodoistakin, onhan laavu lähellä rantaa.

Kirjoittaja: Mikko Ikävalko

Huopaisten virran laavu on suojaisella paikalla metsän keskellä aivan virtaavan veden tuntumassa. Mainio taukopaikka, jossa evästauon lisäksi voi vaikkapa yöpyäkin. Laavun ympärillä kasvaa suuria komeita koivuja, kun taas virran toisella puolen avautuu satumainen sammalten vuoraama kuusimetsä. Alue on monipuolinen luontonsakin puolesta.

Valitettavan usein retkikohteemme ovat joutomailla, tai paikoissa joissa ei ole välttämättä mitään nähtävää. Huopaisten virta on kohde usean eri reitin varrella ja tarjoaa paljon nähtävää ympäri vuoden vauvasta vaariin. Huopaistenvirralle johdattavat retkeilyreitit ovat mahdollisuus  varsinkin tällaisena talvena, kun lumipula on ilmeinen.

Talvipatikointi avaa aisteja. Helmikuussa on jo havaittavissa kevään merkkejä. Toisaalta kuinka moni on reppuretkeillyt ilman suksia helmikuisessa metsässä jossa ei ole lunta? Luonto nukkuu… vai nukkuuko? Ota itse selvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti