Tule keskustelemaan retkeilypalvelujen ylläpidosta!
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö toteuttaa tämän vuoden 2014 aikana hankkeen, jossa tartutaan maakunnan retkeilypalvelujen ylläpitoon ja huollon kysymyksiin. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja kuntien rahoittamassa hankkeessa parannetaan myös retkeilypalveluista saatavilla olevaa infomateriaalia. Nämä kumpikin asia tulee olla kunnossa ja ajantasalla, jotta retkeilykohteet palvelevat niin paikallisia käyttäjiä kuin luontomatkailijoita (missä sitten meneekään näiden kahden eri kohderyhmän jako?).
Sekä huoltopalvelujen että informaation kehittämisessä ratkaisevan arvokasta on eri näkökulmista tuleva palaute ja huomiot korjaustarpeista. Erityisesti käyttäjäpalautteesta on apua, koska huoltohenkilöiden ei voi olettaa käyvän pelkästään tarkistamassa paikkoja, ei ainakaan kovin usein. Tarvitaan siis keskustelua ja siihen toimivat foorumit. Tähän asti palautetta retkeily- ja luontoliikunta-palveluista on voinut antaa seuraavilla tavoilla:
- Etelä-Karjalan virkitysaluesäätiön nettisivujen palautelomakkeella (voi antaa nimettömänä)
- Sähköpostilla virkistysaluesäätiön osoitteeseen tai asiamiehelle soittamalla
- Soittamalla tai sähköpostilla kuntien liikunta-, vapaa-aika, ympäristö- tai muulle viranhaltijalle
- Lehtikirjoituksella tavoittaa suuren lukijakunnan
- Retkikohteen vieraskirjaan - tieto päätyy kohteen huoltajalle, mutta viiveellä.
Hankkeessa päivitetään ja parannetaan myös retkeilyinformaatiota: eKarjala-maakuntaportaalissa oleva retkikohderekisteri päivitetään ja tehdään nykyisen ohjelman mahdollistamia parannuksia. Tuotetaan uusi maakunnallinen retkeilyesite ja reitti- tai kohde-esitteidä keskeisistä retkeilypalveluista. Näistä tiedotetaan sitä mukaa kun saadaan valmiiksi.
Tästä pääset retkeilyrekisteriin
Yhteistyötä!
EKLU (Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu ry) on toteuttanut parin vuoden ajan Leader-rahoitteista hanketta, jossa projektipäällikkö Mikko Ikävalko on kiertänyt kartoittamassa retkeily-, pyöräily-, melonta- ja hiihtoreittien tilannetta ja soveltuvuutta matkailutuotteina. Mikon muistiinpanoissa on paljon kehittämisajatuksia.
EKLU on hyvällä asialla ja aiheesta huolissaan retkeilypalvelujen laadusta,vaikka vastuu reittien ylläpidosta Etelä-Karjalassa on aivan muilla organisaatioilla: Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölla, kunnilla, kyläyhdistyksillä, jotka ovat retkisatamat, retkeilyreitit ja laavut rakentaneet. EKLU:n näkökulmasta luontoliikuntamahdollisuudet tulee saada käyttöön, lisäksi niiden tulee olla löydettävissä ja turvallisia.
Tähän blogiin toivotaan paljon asiallisia kommentteja näistä aiheista. Blogia kirjoittaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön toiminnanjohtaja Hanna Ollikainen, joka odottaa tänne paitsi kommentteja kirjoituksiin, myös ehdotuksia keskusteluun otettavista aiheista ja vaikkapa valmiita tekstejä!
Miten saadaan retkeilypalvelujen käyttäjät entistä enemmän mukaan vastaamaan ylläpidosta? Osallistumalla rahoitukseen?
VastaaPoistaOlisiko mahdollista saada älypuhelimeen /taplettiin Reittipisteen kohteeseen .jossa voisi antaa palautepisteitä ja kekuja.ja olisi heti nähtävillä .Reitillä kävijöille (tai kohta hetikun järjästelmä päivittäisi tiedot. Terveisin Pertsa K luontoliikuttaja Saimaan rannalta.!!
VastaaPoistaYksi malli voisi olla A4 kokoisten infotaulujen kiinnittäminen kohteisiin, joissa ei niitä isoja kohdetauluja ole / niiden täydentäminen. Jos vielä olisivat jonkin verran ilkivallan kestäviä (alumiini, tms.). Tauluihin esim. teksti (Pidätkö paikasta? Huomaatko puutteita. Palautetta voit antaa palaute@virkistysaluesaatio.fi tai teksti/kuvaviestillä numeroon 040-123 456. Vapaaehtoisen tukimaksun voit suorittaa tekstiviestillä numeroon 123 456, 2€ / viesti).Idea olisi kuitenkin ettei palautelomaketta / numeroita / osoitteita tarvitse etsiä mistään, vaan niin risut kuin ruusutkin voisi antaa sillä hetkellä kuvalla tai ilman. Ulkoa en muista miten asia on nykyisissä tauluissa esitetty.
VastaaPoistaOsa virkistysaluesäätiön retkisatamien infotauluista on 10 vuotta vanhoja, joten niiden uusiminen tulee kohta eteen. Juuri nyt ei ole siihen rahoitusta. Kun otetaan tarkasteluun mukaan kaikki kuntien vastuulla olevat retkikohteet, on infotaulujen tilanne vielä kirjavampi. Pienillä tauluilla ohjeiden täydentäminen on kyllä mahdollista nopeallakin aikataululla, kuten Juha ehdotat. Tämä pitää ottaa pohdintaan jo tänä keväänä.
VastaaPoistaVirkistysaluesäätiöllä oli käytössä tekstiviestillä maksettavaa tukimaksu kokeiltiin vuosina 2005-08, mutta maksuja tuli verraten vähän, nekin kesäaikana ja järjestelmästä oli kustannuksia koko vuodelta... Järjestelmästä on luovuttu, vaikka valitettavasti joissain kohteissa ohjeet tekstarilla maksamisesta ovat vielä tauluissa.
Nykyisin useimmat pääsevät nettipankkiin kännykällä, joten toimisiko säätiön pankkitilinumero ja vinkki vapaaehtoisesta tukimaksusta vaikkapa Päihäniemen grillikatosten uusimiseen? Eli raha luvattaisiin käyttää määrättyyn kohteeseen. Ja eihän polttopuutkaan ilmaiseksi ilmesty paikalle... T
Välittömän palautteen antaminen onkin hyvä ehdotus sekä Pertsalta että Juhalta. Mitä jos palautteen voisi antaa kohteen omalle facebook-sivulle, sen näkisivät myös muut käyttäjät. Siellä voisi myös kohteen huoltaja tiedottaa jos on ajankohtaista. Tietenkin pitää olla myös puh.numero kiireistä yhteydenottoa varten, eivätkä kaikki ole facebookissa.